Kwaliteit van fluo- en zichtbaarheidsmaterialen

 • L
 • S
10 september 2014

De markt van fluo- en zichtbaarheidsmaterialen is heel divers. De kwaliteit is dat spijtig genoeg ook. Hieronder vind je enkele richtlijnen die de kans op een miskoop verkleinen.

 • Kijk bij de aankoop van veiligheidsartikelen na of de artikelen gecertificeerd zijn. Dat wil zeggen dat ze volgens de Europese normen voldoen als een persoonlijk beschermingsmiddel. 
  • Voor accessoires (bv. hangers en polsbanden) zoek je naar de aanwezigheid van de norm EN13356. Die garandeert dat het artikel minstens 15 cm² reflecterend materiaal bevat, met een voldoende hoge reflectiewaarde. Met een mindere goede kwaliteit ben je ook minder snel zichtbaar in het donker. 
  • Bij de High Gloss materialen, zoals de snap wraps, zijn enkel de gele en witte varianten keurbaar. Andere kleuren, zoals roze, groen of blauw, kunnen nooit gekeurd worden en kunnen bijgevolg niet dienen als zichtbaarheidsartikel. Het grijze reflecterende materiaal is meestal wel van voldoende kwaliteit, maar ook hier zijn er kwaliteitsverschillen.
  • Voor veiligheidskledij zijn er twee normen: EN 20471 voor professioneel gebruik (bv. wegenwerken) en EN 1150 voor niet-professioneel gebruik. Hesjes voor volwassenen voldoen meestal aan de professionele norm. Veiligheidskledij voor kinderen moet voldoen aan de tweede norm.
  • Een veiligheidsvestje dat voldoet aan de norm EN1150 heeft voldoende fluorescerend materiaal en reflecterend materiaal van een goede kwaliteit en mag geen openingen hebben aan de zijkant van meer dan 5 cm. Meestal staat de norm op het waslabel.
 • Losse fietsverlichting (bv. knipperlichten) moet niet voldoen aan bepaalde normen. Onze wegcode bepaalt enkel dat het rode achterlicht zichtbaar moet zijn tot op 100 meter. Sommige rode en witte lampjes voldoen, zeker na enkele uren van gebruik, zelfs daar niet aan. Dergelijke kleine lampjes zijn geen volwaardige fietsverlichting en kunnen hoogstens dienst doen als "thuiskomertjes".

Bron: WOWOW

Producenten en aanbieders van fluo- en zichtbaarheidsmaterialen:

http://www.wowow.be/nl/home/

http://webshop.bivv.be/nl/producten/boetiek

http://www.kinderhelmen.be/webshop/121980-fietsvestjes

http://www.fluojasjes.be/

http://www.nodummy.be/

https://www.kbcpreventieshop.be/categorieën-vrije-tijd.htm

http://www.rivanco.eu/BE-NL/products/kleding/veiligheidsvesten?gclid=CMHa1r-bxcACFUsOwwodzlMAJg