Zijn alle vijfde leerjaren klaar voor De Grote Verkeerstoets 2018?

  • L
01 januari 2018 tot 22 januari 2018

Een checklist

1) Heb je je klas(sen) al ingeschreven? 

Zo niet: surf als de wiedeweerga naar www.verkeerstoets.be, kies je school uit de inschrijvingslijst, geef je e-mailadres in en klaar is kees. Je ontvangt een bevestigingsmail met een link waarmee je zelf een paswoord kan kiezen om in te loggen op je online klasdossier. 

2) Heb je de snelheidstest al uitgevoerd? 

Dat kan op je online dossier (rechts bovenaan: 'login') onder het tabje 'snelheidstest'. Opgelet: doe de test OP SCHOOL, anders haalt ze weinig uit. Als de test uitwijst dat d einternetverbining op jouw school te zwak is, neem dan contact op via verkeerstoets@vsv.be voor een oplossing-op-maat. 
Plan je om de verkeerstoets op tablet te laten afleggen, doe dan ook de tablettest.

3) Zijn de namen van je leerlingen ingevoerd? 

Best zo snel mogelijk doen want zo krijgt elke leerling een persoonlijke code, niet alleen om de toets af te leggen maar ook om te oefenen. Namen invoeren doe je ook op je online dossier. 

4) Heb je het nieuwe lesmateriaal ontdekt?

Op www.verkeerstoets.be, onder het tabje 'aan de slag in de klas', staat elke maand nieuw lesmateriaal ter beschikking: lesfiches, spelletjes, werkblaadjes, enzovoort. Over alle thema's die in de toets aan bod komen. Het loont de moeite om hier eens door te gaan. De vragen van De Grote Verkeerstoets zijn immers deels gebaseerd op de leerstof die hier aan bod komt. 

5) Hebben al je leerlingen hun logincode? 

De codes vind je op je online dossier, achter de namen van de leerlingen. Elke leerling kan met zijn persoonlijke code inloggen op www.verkeerstoets.be onder het tabje 'oefenen'. Hier vinden ze oefenvragen over de zeven thema's die in de toets aan bod komen (verkeerstekens, voorrang, zichtbaarheid, gedrag, passagier, veiligheid en positie op de weg). Na het beantwoorden van een vraag krijgen ze meteen te zien of hun antwoord juist of fout was, en feedback. Je kunt de oefenvragen klassikaal laten oplossen, of als huiswerk, of gewoon thuis. Een deel van de vragen uit De Grote Verkeerstoets is gebaseerd op de oefenvragen, het loont dus de moeite om te oefenen! 

6) Volg je de oefenresultaten op? 

Op je online dossier kan je onder het tabje 'oefenresultaten' zien wie er hoeveel geoefend heeft, en wat zijn/haar resultaten zijn. Je ziet ook het klasgemiddelde per thema, en welke vragen gesteld zijn tijdens het oefenen. Klik je op een vraag, dan zie je welke leerling wat geantwoord heeft. Op deze manier kun je eventuele 'hiaten' in de kennis nog wat bijwerken of merk je of er vragen tussenzitten waarop het merendeel van de klas een foutief antwoord geeft. 

7) Hangen de dodehoekposters in de klas? 

Deze maand zou elk vijfde leerjaar een dodehoekposter moeten gekregen hebben van de VSV. Die kan je gebruiken bij het laatste thema in de leerlijn verkeerstoets 'Positie op de weg'. Of gewoon ophangen in de klas. Leerlingen moeten zich bewust zijn van het gevaar dat vrachtwagens met zich meebrengen. De hoofdboodschap: blijf ervan weg!

8) Klaar voor de oefentoets in april? 

Volgende maand zijn alle thema's achter de rug, en kunnen de leerlingen een oefentoets afleggen (ook op www.verkeerstoets.be onder 'oefenen'). Deze oefentoets is samengesteld uit 25 oefenvragen, en dus gelijkaardig aan de echte verkeerstoets (geen feedback hier). Als de oefentoets vlot verloopt, kan je ervan uitgaan dat ook de echte toets geen problemen zal opleveren. 

9) Plan waar en wanneer je de toets gaat afnemen. 

De Grote Verkeerstotes staat online van maandag 23 tot en met vrijdag 27 april 2018. Je kan de toets op een moment naar keuze afleggen, of op meerdere dagen (bijvoorbeeld leerling per leerling tijdens de middagpauzes). De vragen worden at random gesteld, dus elke leerling heeft een 'andere' toets. 

10) Voorzie een 'diploma-uitreiking' in de klas, eventueel met naverwerking. 

Na de toets vind je op je online dossier een klasrapport, met een overzicht van alle gestelde vragen en feedback. Hiermee kan je desgewenst nog een nabespreking houden in de klas (de leerlingen zullen ook wel benieuwd zijn naar de juiste antwoorden). In je online dossier kan je onder 'resultaten' de diploma's downloaden, met gratis ticket voor Bobbejaanland. Vergeet ook niet de evaluatie in te vullen op je online dossier!

Op dit moment zijn al meer dan 1.100 scholen ingeschreven en al meer dan 21.000 leerlingen ingevoerd. Samen gaan we voor een recordeditie! VEEL SUCCES!

Auteur:
Els Hendrickx