Paraat voor de schoolstraat (infosessies)

  • K
  • L
  • S
06 juni 2018

Schoolstraat

Wat is een schoolstraat? 
Een schoolstraat is een straat waar aan het begin en einde van de schooldag geen gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten. De straat wordt even afgesloten en is dan enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Ouders die hun kinderen met de auto brengen, kunnen iets verder parkeren en hun kinderen te voet tot aan de schoolpoort begeleiden. 

Waarom een schoolstraat? 
Bij het begin en einde van de schooldag is het vaak een chaos aan de schoolpoort: auto's, fietsers en voetgangers komen samen wat vaak voor ergernissen of onveilige situaties zorgt. Een schoolstraat probeert een oplossing te bieden voor de verkeersdrukte. Uit ervaring blijkt dat meer ouders kiezen om te voet of met de fiets te komen in plaats van met de auto. De omgeving rond de schoolpoort wordt zo rustiger en aangenamer. Naast veiligheid is ook gezondheid van groot belang. De ochtendspits aan de schoolpoort veroorzaakt fijn stof en uitlaatgassen. Dat zorgt niet alleen voor slechte luchtkwaliteit buiten, maar ook in de school! De lucht blijft daar hangen voor de rest van de dag.

Paraat voor de schoolstraat

Met 'Paraat voor de Schoolstraat' lanceert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, in samenwerking met heel wat partners, een nieuwe campagne die letterlijk moet zorgen voor meer zuurstof in de schoolomgeving. Paraat voor de Schoolstraat  roept basis- en secundaire scholen, leerlingen, ouders en gemeenten op om komend schooljaar in de eigen schoolomgeving een schoolstraat te testen. De campagne wil zo werk maken van een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving en streeft naar een gezonde en aangename schoolomgeving met kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en verkeersveiligheid.
De testperiode van de campagne loopt bij voorkeur een maand, van 17 september tot 12 oktober 2018. De start valt samen met de jaarlijkse Week van de Mobiliteit (16-22 september).

Doe mee als school, schrijf hier in en volg het stappenplan.
Doe mee als stad/gemeente, schrijf hier in en ondersteun de scholen bij het doorlopen van het stappenplan. 

Alle info: www.paraatvoordeschoolstraat.be

Infosessies

Wil je meer weten, dan kan je terecht op één van de infosessies:

  • 19 juni – Apotheose SVS, infosessie “Paraat voor de schoolstraat”, Gent, Topsporthal Sport Vlaanderen (voor scholen): inschrijven TOT 8 JUNI (thema expertise)
  • 21 juni – infosessie “Paraat voor de schoolstraat”, Mechelen, kantoor VSV (voor gemeenten): inschrijven

Tot dan! 

Auteur:
Els Hendrickx