Kijk uit op de fiets

04 maart 2014

Een kwart miljoen leerlingen gaat met de fiets naar school. Elk jaar raken zowat 8000 fietsers betrokken in een ongeval. Gegevens van ziekenhuizen tonen aan dat vooral jonge fietsers tussen 11 en 14 jaar erg kwetsbaar zijn. In die leeftijdsgroep lopen jongens bijna dubbel zoveel risico dan meisjes. Dat blijkt uit onderzoek van de KULeuven. Daarom ontwikkelde de faculteit 'bewegings- en revalidatiewetenschappen' van de KULeuven een online interactief programma om vooral die jongeren te leren hoe ze beter risico's kunnen inschatten in het verkeer.

Kijk uit op de fiets is een educatieve website voor leerlingen tussen 11 en 14 jaar. Het interactieve programma maakt gebruik van filmpjes over realistische verkeerssituaties. Eerst leren kinderen deze situaties beoordelen, nadien wordt getest of ze gevaar kunnen herkennen of inschatten terwijl ze aan het fietsen zijn. "Zelfs als je kunt fietsen, is het immers erg belangrijk om te leren hoe je moet uitkijken om ook in drukker verkeer veilig te fietsen", legt professor Jan Pauwels uit. "Je leert door ervaring, en ervaring doe je pas op door echte verkeerssituaties te beoordelen. Leren gevaar herkennen, en leren anticiperen kan men in het echte verkeer, maar ook in oefensituaties met bewegende beelden. Deze website helpt om risico's te leren inschatten en beslissingen te nemen als er andere weggebruikers, zoals bussen, vrachtwagens of auto's, in de buurt zijn."

De video's worden aangeboden in lage resolutie dus je kunt ze gemakkelijk klassikaal bekijken, in de computerklas bijvoorbeeld. Je kunt het best het hele programma doorlopen, dit duurt ongeveer een lesuur, maar de zes thema's kunnen ook afzonderlijk behandeld worden:

1. ​INLEIDING: jongeren van 11 jaar kunnen meestal al wel fietsen, maar als ze naar de secundaire school gaan, komen ze vaak in complexere verkeerssituiaties terecht waarin ze het gevaar goed moeten kunnen inschatten.
  2. KENNIS VAN DE VERKEERSBORDEN: een interactieve test over tien verkeersborden die fietsers moeten kennen.
  3. TIPS VOOR VEILIG FIETSEN: filmpjes met verkeerssituaties waarop duidelijk wordt aangegeven waar gevaar dreigt.
  4. LEREN GEVAAR HERKENNEN: filmpjes waarop het gepast kijkgedrag voor fietsers wordt aangetoond.
  5. DE GEVAARHERKENNINGSTEST: 10 filmpjes waarop jongeren de zones moeten aanduiden waar ze als fietser het eerst moeten naar kijken. Met onmiddellijke feedback.
  6. INFORMATIE VOOR OUDERS EN SCHOOL: extra tekstuele info over het programma.

Op digitips.be vind je een werkblad bij Kijk uit op de fiets. Je kunt het ook hieronder downloaden.