Hoe basisschool Drakenhof foutparkeerders aanpakt...

17 mei 2017

"Ludiek en mooi materiaal maar het blijft moeilijk mensen aan te spreken op hun gedrag"

De werkgroep Verkeer van basisschool Drakenhof in Deurne organiseerde onlangs een actie om foutparkeerders in de schoolomgeving te sensibiliseren. Verkeersouder Roel De Klerk vertelt ons hoe ze te werk gingen:

Klachten van buurtbewoners

"De werkgroep Verkeer van de Oudervereniging zette tot nu toe vooral in op duurzaam naar school komen", vertelt Roel. "Zo hebben we al verschillende acties gedaan om ouders en leerlingen te stimuleren met de fiets naar school te komen. Dat leverde alvast resultaat op: uit een verplaatsingsbevraging van het district Deurne blijkt dat onze school heel goed scoort! Toch merkten we dit jaar dat er almaar meer klachten en reclamaties binnenkwamen van buurtbewoners, enerzijds over de verkeersdrukte tijdens de begin- en einduren van de school en anderzijds over foutgeparkeerde wagens die voor hun garagepoorten staan. Als verkeersouder wist ik dat de VSV een actiepakket had ontwikkeld rond deze problematiek. Dat hebben we nu uitgeprobeerd."

Voorbereiding

"Eerst zijn we met de leerlingen van het 3e leerjaar affiches gaan rondbrengen bij de buurtbewoners", vervolgt Roel. "Deze affiches zijn dubbelzijdig bedrukt. Bedoeling is dat de buren eerst de ene kant voor het raam hangen 'Wat voor type parkeerder ben jij?'. Tegen het einde van de actie draaien de bewoners de raamaffiche om en komt er een bedankingsboodschap met een zogenaamde parkeerpauw: 'Goed geparkeerd? Je mag trots zijn!'. Via een begeleidende brief van de school wisten de buurtbewoners dat we de problematiek serieus nemen en er als school iets aan willen doen. Door ook de leerlingen te betrekken bij de actie, waren zij op de hoogte van de campagne en konden ze er thuis alvast over vertellen. Het doet hen meteen ook nadenken over de gevolgen van verkeerd parkeergedrag."

De actiedag

"Op de controledag zelf hebben we 's ochtends tussen 7.50 en 8.30 uur samen met de leerlingen van het 4e leerjaar parkeerschijven uitgedeeld aan de ouders. Hierop staan tips, en ludieke beestjes die telkens een bepaald type foutparkeerder illustreren. De leerlingen gaven de mensen die het juist deden een 'parkeerpauw' als beloning. Wij gaven de foutparkeerders een kaart met onder meer een parkeerparkiet (voor wie te dicht bij de school staat) of een parkeerkoekoek (voor wie voor een oprit van de buren staat). De parkeerzebra (voor wie op het zebrapad staat) hebben we niet moeten gebruiken. Op zich reageerden de mensen zeker niet slecht. De meeste gebruiken als excuus 'dat het toch maar voor eventjes is'. Toch vonden we het als verkeersouder een beetje moeilijk om andere ouders aan te spreken over hun fout parkeergedrag. We konden dan wel mooi en grappig materiaal gebruiken, uiteindelijk bekritiseer je nog altijd het gedrag van andere ouders met wie je 'sochtends mee aan de schoolpoort staat. Dat vond ik persoonlijk het moeilijkste aan heel de actie, maar ik zie niet meteen een alternatieve werkwijze."

Resultaten en evaluatie

Of de actie zichtbaar resultaat heeft opgeleverd? "Voorlopig niet maar ik vermoed dat we af en toe moeten herhalen", meent Roel. "De eerste stap is gezet, buurtbewoners en ouders waren enthousiast over de affiches en parkeerkaarten en het heeft hen ongetwijfeld al doen nadenken. Misschien moeten we in de toekomst ook de politie betrekken? Zelf zijn we ook wat wijzer geworden: we denken erover om één van de straten in de schoolomgeving om te vormen tot schoolstraat en door deze actie konden we nagaan of we ouders kunnen motiveren uit deze straat weg te blijven. Ik noem de actie dus zeker geslaagd: leerlingen, ouders en buurtbewoners weten dat we bezig zijn met het thema, en dat er beweging inzit!"

Ter info: geregistreerde verkeersouders kunnen het actiepakket Parkeerdruk GRATIS aanvragen voor hun school via www.verkeersouders.be/wegwijzer/actiepakketten.