Het Grote Voetgangers- en Fietsexamen: wijzigingen

 • L
06 augustus 2018

Geen online dossier meer

Het 'online dossier' voor het voetgangers- en fietsexamen verdwijnt! 

 1. Schrijf je klas(sen) in op www.hetgrotevoetgangersexamen.be (vierde leerjaar) of www.hetgrotefietsexamen.be (6e leerjaar). We vragen je je klas(sen) toe te voegen, het aantal leerlingen en de examendatum in te geven. Per klas krijg je een pakket opgestuurd met materiaal (klasaffiche, flyers voor de ouders, handleiding), de rest van het materiaal (rugnummers, controlefiches) vind je downloadbaar op de websites. In de toekomst zal je ook kunnen kiezen of je een pakket wilt mét handleiding of eentje zonder handleiding. Extra klemborden of wegwijzers kan je kiezen als beloning bij een bronzen, zilveren of gouden medaille Verkeer op School. 
 2. Mocht de examendatum veranderen, laat dat dan zeker weten via voetgangersexamen@vsv.be of fietsexamen@vsv.be
 3. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en versturen we je pakket(ten). 
 4. Op de dag van het voetgangers- of fietsexamen ontvang je een tweede mail met een korte enquête waarin we vragen hoeveel leerlingen geslaagd zijn. Vul deze evaluatie in na afloop van het examen. 
 5. Als je de slaagcijfers hebt ingevuld, ontvang je een link naar de brevetten. Die kan je invullen en downloaden (zie hieronder). 

Diploma's

Uit de evaluaties van vorig schooljaar blijkt dat verschillende leerkrachten of verkeersouders de ruimte voor 'opmerkingen' op de diploma's te klein vinden of net niet nodig hebben.
Daarom hebben we enkele aanpassingen doorgevoerd. Als je de evaluatie met slaagcijfers hebt ingevuld, krijg je een link doorgestuurd naar de brevettenpagina. 
Hier kan je kiezen tussen twee mogelijkheden:

 • Ofwel download je lege verkeersbrevetten Goud om af te printen en vervolgens met balpen in te vullen.
 • Ofwel maak je de brevetten Goud digitaal aan en print je ze vervolgens af:
  • Voeg een klas (of meerdere klassen) toe en geef je klas(sen) een naam (bv. 6A). Deze naam verschijnt ook op de brevetten.
  • Klik op ‘brevetten maken’.
  • Voer telkens voornaam en naam van de leerling in. 
  • Wil je meer gedetailleerde commentaar geven over de goede en slechte punten van de leerling tijdens het voetgangers- of fietsexamen, dan kan je deze kwijt in het vakje ‘opmerkingen’. Bij het verkeersbrevet wordt dan een extra ‘opmerkingenblad’ gevoegd. Hier is voldoende plaats, dus je kan zoveel commentaar (zowel positieve als negatieve) kwijt als je wil! Vul je het vakje ‘opmerkingen’ niet in, wordt er ook geen opmerkingenblad afgeprint.
  • Elke leerling staat voor alle vaardigheden aangevinkt als ‘geslaagd’. Vink de vakjes uit voor de vaardigheden die hij NIET goed uitvoerde (dit op vraag van vele leerkrachten, zo wordt dezelfde werkwijze als op de controlefiches doorgetrokken). Een leerling moet alle vaardigheden beheersen om te slagen. 
  • Je kan ook extra vaardigheden toevoegen. Die verschijnen dan automatisch mee op het brevet.
 • BuO-scholen kunnen kiezen voor een aangepast brevet waarop de graad van begeleiding kan aangeduid worden. 
Auteur:
Els Hendrickx