Gratis fietslessen voor Antwerpse scholen

26 februari 2014

Leren fietsen in een veilige, groene omgeving

De stad Antwerpen zet in op stuur- en fietsvaardigheid van schoolkinderen. Daarvoor organiseert ze gratis fietslessen in Antwerpse parken, zoals in het Nachtegalenpark of Park Spoor Noord. Het aanbod is gericht op leerlingen van het derde of vierde leerjaar die nog niet of onvoldoende kunnen fietsen.

Er kunnen maximum 30 leerlingen per les deelnemen. Om te beginnen wordt heel de klas getest. Na de korte screening worden de leerlingen verdeeld in drie niveaugroepen: instappers, starters en gevorderden. Elk kind kan dus op zijn eigen niveau in kleine groep oefenen. Een les bestaat uit een combinatie van fietsspelen en -oefeningen op maat van de niveaugroep en kleine fietstochten in het Middelheimpark, park Den Brandt en het Nachtegalenpark. Wie na de behendigheidsoefeningen nog niet vaardig genoeg is, krijgt extra aandacht. De fietslessen volgen de doelstellingen van de fietsbrevetten 'brons' en 'zilver' van de VSV. Scholen die dat willen, kunnen de brevetten meteen ook aanvragen voor hun leerlingen.

Iedere leerling krijgt ter plaatse een aangepaste fiets, een helm en een fluohesje. Om de activiteit veilig te laten verlopen, worden per klasgroep minstens twee begeleiders van de school gevraagd. De fietslessen, inclusief tocht, duren een voormiddag (9-12.30 uur) en worden afgesloten met een picknick in het park.

Leerkrachten van een derde of vierde leerjaar van een Antwerpse basisschool kunnen hun klas inschrijven via het inschrijvingsformulier op www.klasopstap.be. Hier vind je alle informatie over de klassikale (fiets-)uitstappen, maar ook over andere activiteiten rond verkeersveiligheid zoals praktijklessen over de dode hoek of het uitlenen van mobiliteitsspelen.