Fietsles voor kleuters: hoe sportjuf Kaat het aanpakt

  • K
16 januari 2017

Met de loopfiets

In BSGO Ten Berge kunnen de kleuters fietsen op een vast parcours op de speelplaats. Sportjuf Kaat, leerkracht LO voor kleuters, geeft ons meer uitleg over hoe dat parcours er gekomen is en hoe zij haar fietslessen aanpakt.

Loopfietsen op school
“Ik ben voorstander van loopfietsen. We hebben 10 loopfietsen op school. Binnenkort komen er via het project van SVS 'Doki op wieltjes' nog 15 bij. Maar de kinderen brengen soms ook zelf een (loop)fiets mee. Af en toe zijn er nog kleuters die een fiets met zijwieltjes meebrengen maar dat gebeurt niet vaak meer. Ik licht ouders ook in over de voordelen van een loopfiets. Kleuters die al kunnen fietsen met trappers brengen vaak zelf hun fiets mee. We hebben enkele oude fietsen op school maar die zijn in slechte staat (platte banden, losse kettingen, remmen die niet goed werken). Ik gebruik ze liever niet. We gebruiken dus ofwel een loopfiets, ofwel brengen de kleuters die al kunnen fietsen een eigen fiets met trappers mee. Het effectief leren fietsen met trappers laat ik over aan de ouders. Zo hebben zij ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar de voorbereiding met de loopfiets gebeurt op school.”

Een zelfgemaakt verkeersparcours op de speelplaats

Vast verkeersparcours
“Het fiets- en verkeersparcours op de speelplaats hebben we zelf gemaakt. Ik tekende het parcours uit. Een papa die schilder is, gaf raad over onder meer de verfsoort (wij gebruikten Traffic Paint Boss) en de voorbereiding van de ondergrond. De voorbereiding duurde een halve dag. Samen met enkele leerkrachten en een sympathisant klaarden we de verfklus zelf op één dag. Onze vzw Ten Berge Team sponsorde het materiaal. Het parcours tekende ik een eerste keer uit met een stippellijn in krijt. Dan hebben we de ondergrond met een zuur ontvet met een sproeier en nadien met een hogedrukreiniger afgespoten. Als de ondergrond droog was tekende ik het parcours opnieuw zorgvuldig uit. De volgende dag hebben we met een team geverfd. Dit ging goed vooruit omdat er een goede voorbereiding was: het parcours was duidelijk en we werkten in kleine stukjes: aftapen en dat stuk verven, aftapen en weer verven. Voor de bochten hebben we groene tape van 3M gebruikt, en voor de rest de 4,4 cm brede gele van 3M met sterkere kleefkracht. Eerst verfden we het witte parcours, daarna is er een geel voetgangersparcours bijgekomen."

Verkeersbrevetten

Fietsen én stappen
“Op onze school is het parcours enkel voor de kleuters omdat de speelplaats gescheiden is van die van de lagere school en het parcours niet zo groot is. De kinderen fietsen tijdens de speeltijden (elke klas een vaste dag in de week) en geregeld tijdens de les LO (vooral september-oktober en na de paasvakantie). Tijdens de les LO laat ik vaak de helft van de klas op het parcours en met de andere helft speel ik dan een fietsspel of geef ik andere (fiets)opdrachten. De klasjuf van de tweede kleuterklas gebruikt het parcours ook om de kleuters veilig op de stoep te leren stappen."

Fietsbrevetten
"Na Pasen zullen we de eerste keer het Loopfietsbrevet afnemen in de eerste en tweede kleuterklas. Dit zal ik doen in samenwerking met de klasjuf en een helpende verkeersgrootouder. Onze school zal vanaf dit schooljaar ook alle voetgangers- en fietsbrevetten van VSV afnemen. We maken gebruik van Meester op de fiets (SVS) om de fietsvaardigheden in te oefenen. Brevetten afnemen doen we met de hulp van enkele verkeersgrootouders en politie."

Fietsspelletjes

Nog enkele leuke lestips?
“De eerste kleuterklas laat ik veel vrij fietsen (minder op het parcours) en korte opdrachten met hoepels/ringen en balletjes ophalen al fietsend. Postbode spelen en brieven posten is natuurlijk een topper! Ook het lesje ‘We gaan op berenjacht’ van de VSV vond ik leuk ingekleed (zie hier, nvdr). Hierbij is het tof als de klasjuf het verhaal aanbrengt in de klas en tijdens de les LO het fietsen onmiddellijk kan starten. De fietsspelletjes van de provincie Vlaams Brabant zijn ook een dikke hit!”

Wie nog?
Bedankt juf Kaat voor het delen van je ervaringen! Hopelijk inspireert het andere leerkrachten om ook aan de slag te gaan met de loopfiets, of met een verkeersparcours op de speelplaats!
Heb jij als leerkracht ook een goeie tip voor fietslessen aan kinderen uit de kleuter-of lagere school? Dan mag je altijd reageren op dit artikel, of ons een mailtje sturen: verkeeropschool@vsv.be.

Auteur:
Els Hendrickx