Fietshelm verplichten of niet? De resultaten van onze poll.

• K
  • B
29 mei 2017

Een kleine bevraging via onze nieuwsbrief toont aan dat meer dan twee derde van de respondenten gewonnen is voor een fietshelmplicht, al dan niet met een leeftijdsgrens: 44% is voorstander van een algemene verplichting, 16% voor een verplichting tot 12 jaar en nog eens 10% ziet het liefst een verplichting tot 18 jaar. Leerkrachten zijn dus duidelijk fietshelm-minded. Een goede zaak als je weet dat de fietshelm het risico op ernstige hoofdletsels bij een valpartij of aanrijding halveert.

Toch kan een wettelijke verplichting ook zijn nadelen hebben: een algemene verplichting zou het fietsgebruik kunnen ontmoedigen, en een verplichting tot een bepaalde leeftijd kan het verkeerde signaal geven dat de helm ‘iets voor kinderen’ is. Bovendien moet een verplichting ook kunnen worden afgedwongen door politiecontroles, zoniet blijft de wet dode letter. Daarom is de VSV voorstander van positieve acties om het fietshelmgebruik aan te moedigen, eerder dan van een algemene of gedeeltelijke verplichting. Onder meer door acties zoals Helm Op Fluo Top merken we trouwens dat de fietshelm de laatste jaren meer en meer ingeburgerd geraakt. De kinderen geven met andere woorden het goede voorbeeld!

De winnaar van de fietshelm is Marleen (gemeenteschool Kruishoutem). Zij krijgt een geschenkbon AS Adventure ter waarde van 75 euro opgestuurd, waarmee ze online of in een AS Adventure-winkel een fietshelm naar keuze kan aankopen. Proficiat!