Fietsbrevetten voor het lager onderwijs

16 september 2013

Fietsbrevetten Brons, Zilver en Goud

De Fietsbrevetten Brons en Zilver worden momenteel aangeboden in een educatief pakket. Zo'n pakket bestaat uit een handleiding voor leerkrachten, dertig fietsbrevetten en dertig fietsstickers. Een educatief pakket kost 10 euro (inclusief administratie- en verzendingskost) en kun je bestellen via www.sms-webshop.be.

Het Fietsbrevet Brons is bedoeld voor de eerste graad lager onderwijs. De focus ligt op stuurvaardigheid. Leerlingen worden getraind in evenwicht, reactiesnelheid, stuurvastheid en zin voor coƶrdinatie. Bij de eindtest rijden ze een parcours op de speelplaats dat bestaat uit zes vaardigheden:
1. met de fiets aan de hand stappen;
2. opstappen en vertrekken;
3. rechtdoor rijden;
4. evenwicht houden/traag rijden;
5. slalommen;
6. stoppen en afstappen.

Het Fietsbrevet Zilver is bedoeld voor de tweede graad lager onderwijs. Kinderen oefenen vaardigheden die ze later in het echte verkeer moeten kunnen toepassen. Bij de eindtest rijden ze een parcours op de speelplaats dat bestaat uit zes vaardigheden:
1. omkijken over de linkerschouder;
2. slalommen;
3. arm uitsteken;
4. over een oneffen terrein rijden;
5. rekening houden met anderen;
6. onvoorzien remmen.

Leerlingen van de derde graad moeten in staat zijn om een eindtest in het reƫle verkeer af te leggen: Het Grote Fietsexamen. Daarmee behalen ze hun Fietsbrevet Goud. Scholen die Het Grote Fietsexamen willen organiseren, kunnen zich inschrijven via www.grotefietsexamen.be. Deelnemende scholen krijgen een persoonlijk online dossier met handige extra downloads zoals controlefiches, bewegwijzering, extra oefenfiches en fietscontrolekaarten. Na de evaluatie kun je gepersonaliseerde Fietsbrevetten Goud van alle leerlingen afprinten.