Fi(e)to de Verkeersclown

  • K
  • L
06 juni 2018

Iedereen mee!

Stefaan Vergaerde is verkeersouder bij basisschool Sint-Lodewijkscollege Christus-Koning in Brugge. Daar spreekt hij als Fi(e)to de Verkeersclown mensen aan op hun onveilig verkeersgedrag. “Een humoristische aanpak, die werkt!” klinkt het. Wij hadden een inspirerend gesprek met deze enthousiaste verkeersouder:

“Ik begrijp de slagzin van de VSV maar al te goed”, aldus Stefaan. “Verkeersveiligheid kan je niet alleen aanpakken, je moet zoveel mogelijk mensen en partners meekrijgen. Daar heb ik het moeilijk mee gehad. Vele ouders waren bijvoorbeeld van mening dat de verkeersveiligheid aan de schoolpoort een taak is van de overheid. Zelf vind ik dat wij als ouder ook een verantwoordelijkheid hebben. Daarnaast moet ook de school oog hebben voor het thema. Verkeersveiligheid is echt een zaak van iedereen! In verschillende scholen zijn de ogen pas goed opengegaan na het dodelijke ongeval met een zesjarig jongetje in Sint-Andries. Binnen de ouderraad werd een werkgroep Verkeer opgericht en ik maak daar als verkeersouder en gemachtigd opzichter deel van uit.”

Ruzie aan de schoolpoort

“Er waren heel veel problemen aan de schoolpoort die vaak tot onveilige situaties leidden: ouders die met de auto tot bijna op de speelplaats reden, op het zebrapad stopten, parkeerden op de voetpaden … Ook de schoolomgeving zelf was gevaarlijk. Ouders spraken andere ouders aan op hun verkeersonveilige gedrag, maar daar kwam dagdagelijks ruzie van. Vandaar mijn idee om Fi(e)to de verkeersclown te creëren. De naam Fi(e)to verwijst naar fiets en fit: met de fiets naar school of te voet. Een clown - neutraal, kindvriendelijk, geen politieagent - die mensen neutraal en op een humoristische manier aanspreekt over hun onveilige gedrag.”

Humor werkt!

“Deze aanpak had onmiddellijk succes. De kinderen zijn gek op Fi(e)to de Clown! Zij spreken hun mama of papa aan op hun gedrag (“Fieto de Clown heeft gezegd dat dat niet mag mama!") waardoor de volwassenen toch wel dubbel nadenken. Ikzelf spreek mensen aan op foutief gedrag in het verkeer, altijd vriendelijk en met een kwinkslag. 95% van de mensen accepteert de opmerking van de verkeersclown. Daarnaast help ik de schoolkinderen enkele dagen per week ook oversteken en ik help de leerkrachten tijdens verkeerslessen.
Een verkeersclown in het straatbeeld helpt ook tegen de verzuring in het verkeer. Ik durf beweren dat na één schooljaar de hoffelijkheid en vriendelijkheid is toegenomen hier! Er wordt veel meer goeiedag gezwaaid en vriendelijk getoeterd, een tof neveneffect!"

Steun en respect

“Ik werk als verpleegkundige palliatieve zorgen en mijn ploegenarbeid laat al deze activiteiten toe. Op mijn werk word ik hele dagen geconfronteerd met de dood. Wat moet het niet zijn om als ouder een kind in het verkeer te verliezen? Verschrikkelijk! Daar ligt meteen mijn motivatie en bezieldheid voor heel het Fieto de Clown-verhaal. Ik voel me ook enorm gesteund, door de school, de ouders, de Brugse politie en het stadsbestuur. Het respect is volledig wederzijds. Ik ben intussen zelfs verkozen tot vrijwilliger van het jaar in Brugge! Die waardering doet me enorm veel deugd!”
Ook Iedereen Beroemd wijdde een leuke reportage aan Fieto.

Fan van de VSV

“Ik ben al jaren geregistreerd verkeersouder bij de VSV en kan het iedereen aanbevelen", geeft Stefaan nog mee. "Wij maken dankbaar gebruik van al het materiaal dat jullie ter beschikking stellen. Onze school werkt heel intensief met de VSV-projecten en ik draag met fierheid het fluojasje ‘Verkeersouder’ van de VSV!”

 

Ter info: mensen die op school vrijwillig mee willen helpen aan verkeersveiligheid, kunnen zich gratis registreren als verkeersouder op www.verkeersouders.be
Of omgekeerd: elke school kent wel mensen die af en toe eens een handje toesteken tijdens een fietsexamen, een fietsuitstap of een fluoactie (het hoeft helemaal niet zo'n grote hand te zijn als bij Fieto de Verkeersclown!). Moedig hen aan zich te registreren op www.verkeersouders.be en zo te genieten van de vele voordelen, ook voor de school.

Auteur:
Els Hendrickx