753 basisscholen halen medaille Verkeer op School

• K
13 november 2017

Records verbroken

Liefst 753 Vlaamse basisscholen krijgen deze maand een medaille voor hun inzet inzake verkeers- en mobiliteitseducatie. In totaal reikt de VSV 52 gouden, 165 zilveren en 532 bronzen Verkeer op School-medailles uit naargelang de activiteiten die de scholen afgelopen schooljaar organiseerden. Daarnaast waren er nog 2 medailles voor kleuterscholen. Het aantal bekroonde scholen ligt hoger dan vorig jaar, toen in totaal 678 scholen een medaille kregen. ‘Dit toont aan dat steeds meer scholen kwaliteitsvolle verkeerseducatie aanbieden’, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De gouden medailles werden uitgereikt tijdens de Dag Verkeer op School in Leuven door burgemeester Louis Tobback, die voor de gelegenheid assistentie kreeg van enkele kleutertjes. Basisschool De Wijsneus en basisschool Onze-Lieve-Vrouw uit Tienen kregen een speciale vermelding omdat ze een record van 12 VSV-punten behaald hadden. Goed voor een gouden medaillepakket 'met felicitaties van de jury' zeg maar.
In dit korte filmpje zie je op welke manier ze verkeerseducatie op school aanpakken:

Medailles? Hoe, wat, wanneer, waarom?

Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken en een steuntje in de rug geven. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen, een aanpak die betere resultaten oplevert dan louter theorielessen in de klas. Daarnaast is het medaillesysteem een goede manier om scholen beter vertrouwd te maken met het uitgebreide aanbod van de VSV, en hen aan te moedigen om zoveel mogelijk VSV-projecten uit te voeren.

Voorbeelden van dergelijke projecten zijn de educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (de Voetgangersbrevetten en Het Grote Voetgangersexamen), trappen (de Fietsbrevetten en Het Grote Fietsexamen), De Grote Verkeerstoets waarmee scholen de verkeerskennis en risicoherkenning van hun leerlingen kunnen testen, en Helm Op Fluo Top, de actie die kinderen aanzet om een fluohesje en een fietshelm te dragen. Elk van deze VSV-initiatieven levert de deelnemende scholen een punt op. Scholen kunnen ook punten verdienen door verkeersouders in te schakelen (www.verkeersouders.be) en door leerkrachten te laten deelnemen aan de Dag Verkeer op School, het Congres Verkeer op School of een begeleiding op maat.

Afhankelijk van het aantal punten dat de scholen het vorige schooljaar hebben verzameld, krijgen ze een bronzen, zilveren of gouden medaillepakket toegestuurd. Drie punten geven recht op brons, zes op zilver en negen op goud. Naast een medailleplakkaat om bij de schoolpoort te hangen krijgen de scholen ook een digitale medaille om mee te pronken op de schoolwebsite en een gratis beloning naar keuze, waaronder duurzame wegwijzers om de route van een fiets- of voetgangersexamen aan te duiden, klemborden en pakketjes voetgangers- of fietsbrevetten.

Hieronder vind je een lijst van alle scholen die dit jaar een medaille behaalden. Nog tot de kerstvakantie loopt er trouwens ook een fotowedstrijd met deze medailles waarmee je een spandoek en een verkeersboek kunt winnen!