700 scholen schreven zich in voor Woensdag Samdag!

• K
20 september 2017

Sam stuurt kinderen duurzaam naar school

Meer dan 182.000 leerlingen uit 700 Vlaamse kleuter- en lagere scholen hebben zich ingeschreven voor de verkeerscampagne Woensdag Samdag. Die campagne is een onderdeel van Sam de Verkeersslang, dat tot doel heeft om zoveel mogelijk kinderen op woensdag met de fiets, te voet, met gedeeld of openbaar vervoer naar school te laten komen.

Sien Wynants, wrapster bij Ketnet en meter van de campagne, trapte  in het zesde leerjaar van de Abdijschool Vlierbeek in Leuven de campagne op gang. "Ik wil er graag mee mijn handen onder zetten om ervoor te zorgen dat er minder auto's op straat zijn. Dat is veel gezonder, beter voor jezelf en beter voor het milieu."

Sam de Verkeersslang is een initiatief van Mobiel 21 vzw. Er gebeuren volgens Mobiel 21 nog steeds te veel ongevallen in het verkeer. "In de drukke ochtendspits rond scholen is het gevaar op ongevallen groot, wat ongerustheid veroorzaakt bij ouders. Die hebben daarom de neiging om hun kinderen zelf met de auto naar school te brengen. Daarom hebben we enkele jaren geleden een project uitgedacht dat leerlingen, leerkrachten en ouders aanmoedigt op een duurzame manier naar school te gaan: Sam de Verkeersslang", legt Eline Nys van Mobiel 21 uit.

De 182.634 leerlingen uit 700 Vlaamse kleuter- en lagere scholen werken vanaf woensdag 20 september wekelijks rond het thema milieuvriendelijke en veilige verplaatsingen. "Zo dragen scholen hun steentje bij aan een beter milieu, versterken ze de fysieke en mentale gezondheid van hun leerlingen en werken ze aan een veilige schoolomgeving."