Lesfiches

Bromfiets

Met de brommer

Vanaf hun 16e mogen jongeren met een bromfiets rijden. Die zijn heel populair, maar ze hebben een slechte reputatie op vlak van verkeersveiligheid. In deze lesfiche gaan we daar dieper op in en beantwoorden we vragen zoals: Wat zijn de risico’s? Wat kan de chauffeur of passagier doen om ze te verkleinen? Wat zijn de verschillen met een fiets?

• Secundair onderwijs - 3de graad

Busevacuatie

Als er tijdens een reis met een bus of autocar iets misloopt en één of andere noodsituatie zich voordoet, is het van groot belang dat alle betrokken partijen weten wat ze moeten doen om de noodsituatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. In deze fiche staan de nodige richtlijnen, met oefeningen.

• Secundair onderwijs - 1ste graad

Dode hoek: lesfiche 1e graad

Jaarlijks gebeuren er in ons land gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens en kwetsbare weggebruikers. 50% van de dodehoekongevallen is zeer ernstig: 1 op 5 heeft een dodelijke afloop, 1 op 4 eindigt met zware verwondingen. In alle gevallen is de kwetsbare weggebruiker het slachtoffer. De grote meerderheid zijn fietsers.

Met deze lesfiche maak je leerlingen bewuster van de gevaren van de Dode hoek. Test je leerlingen met de enige echte dodehoekquiz.

Dode hoek: lesfiche 1e graad - dodehoekquiz

Wat weten je leerlingen over de dode hoek? Test hun kennis door de enige echte dodehoekquiz!

• Secundair Onderwijs

Eerste hulp bij een verkeersongeval: simulatieoefening

Als je getuige bent van een ongeval met (vermoedelijke) slachtoffers ben je verplicht om bijstand te verlenen. Soms volstaat het om de hulpdiensten te verwittigen. Het komt er dan op aan om het hoofd koel te houden en om de vragen van de operator zo goed mogelijk te beantwoorden. Deze simulatieoefening zorgt ervoor dat de leerlingen alle stappen van de procedure leren kennen.

Bij deze lesfiche hoort ook een presentatie.

• Secundair onderwijs - 3de graad

Eerste hulp bij stakingen (invulstrookje)

Wat moeten leerlingen doen als er een staking van het openbaar vervoer is? Wat zijn de oorzaken van een staking en vooral, wat zijn de gevolgen voor hen? Wat moeten ze doen om administratief in orde te zijn? En welke zijn de schoolafspraken als er een staking is? Deze les geeft daar een antwoord op.

Bij deze les horen een lesfiche, een PowerPointpresentatie en een invulstrookje.

• Secundair Onderwijs

Eerste hulp bij stakingen (Lesfiche))

Bij deze les hoort een PowerPointpresentatie en een invulstrookje.

• Secundair Onderwijs

Eerste hulp bij stakingen (PowerPointpresentatie)

Deze PowerPointpresentatie is de leidraad van de les 'eerste hulp bij stakingen'.

Evacuatie van een dubbeldekbus

Een busuitstap is pas geslaagd als iedereen weer veilig op school geraakt. Maak tijdens je voorbereiding zeker gebruik van alle tips en informatie in deze lesfiche en vertrek met een gerust gevoel.

Fietscontrole en fietsatelier

De fiets is vaak het vervoersmiddel bij uitstek van middelbare scholieren. Veel leerlingen rijden echter met een fiets die technisch niet in orde is. Gemiddeld zijn drie fietsen op de vier in slechte staat en kan een fiets op de drie beschouwd worden al een gevaarlijk tuig. In deze fiche vind je informatie over een fietscontrole en over herstellingen.

• Secundair onderwijs - 1ste graad