Lesfiches

Bewegingstussendoortjes

Vijftien bewegingstussendoortjes die je tijdens of na de les kunt inlassen om de concentratie van de leerlingen weer aan te scherpen, goed voor de groepssfeer!

• Lager onderwijs - 2de graad

Dode hoek

Met behulp van situatieprenten leren de leerlingen dat ze als fietser altijd ACHTER een vrachtwagen moeten blijven.
Ze begrijpen waarom de aandacht van een vrachtwagenbestuurder verdeeld is en houden hiermee rekening in het verkeer.
Opgelet: bij deze lesfiche horen 3 bijlagen: 'werkblad', 'Situatieprenten' en 'Poster dode hoek'.

• Lager onderwijs - 3de graad

Dode hoek: poster (bijlage 3)

Een leuke poster met de drie belangrijkste regels voor fietsers in de buurt van een vrachtwagen. Deze poster hoort als bijlage bij de lesfiche dode hoek, maar kan ook afzonderlijk gebruikt worden.

• Lager onderwijs - 3de graad

Dode hoek: situatieprenten (bijlage 2)

Bijlage bij de lesfiche 'Dode hoek': 8 foto's waarop realistische verkeerssituaties met fietsers staan afgebeeld. De leerlingen bespreken elke situatie, beoordelen het gedrag van de fietser(s) en geven suggesties om de onveilige situaties veiliger te maken of te vermijden.

• Lager onderwijs - 3de graad

Dode hoek: werkblad (bijlage 1)

Een fiets voor Bas: luisteroefening

Voor deze luisteroefening kan je voorlezen uit het prentenboek 'Een fiets voor Bas' of gebruik maken van de voorgelezen versie van het boek op Youtube. De kinderen luisteren naar het verhaal over Bas, die samen met zijn mama een loopfiets gaat kopen en ermee leert fietsen. Daarna krijgen ze een werkblaadje met vragen. Ze omcirkelen de tekening met het juiste antwoord. De les kan gegeven worden aan kleuters of aan leerlingen van het eerste leerjaar.

• Kleuteronderwijs
  • Lager onderwijs - 1ste graad

Een stap in de actualiteit

In deze les presenteren de leerlingen via een zelfgekozen krantenartikel een ‘verkeersveiligheidsboodschap’ aan hun klasgenoten. Ze denken na over en verwoorden de verschillende gevolgen van het verkeer.

• Lager onderwijs - 3de graad

Fiets wassen en bandenspanning nakijken

Tijdens deze les leren kinderen hoe ze op de juiste manier hun fiets moeten wassen en een fietsband oppompen.

• Lager onderwijs - 1ste graad

Fietstraining: omkijken over de linkerschouder

Omkijken over de linkerschouder is een vaardigheid die we in het verkeer vaak moeten toepassen, denk aan situaties als rechts of links afslaan of een hindernis voorbijrijden. Het is van belang dat de leerling enkel het hoofd draait en met beide handen aan het stuur rechtdoor blijft rijden. Deze lesfiche biedt je enkele concrete oefeningen om de vaardigheid spelenderwijs te trainen tijdens een fietsles.

• Lager onderwijs - 2de graad

Ga je mee op stap?

Via een praatplaat waarop de leerlingen de veiligste weg van de school naar de bib moeten uitstippelen, leren de leerlingen waar ze moeten op letten en welke keuzes ze het best kunnen maken als ze te voet op stap zijn. Deze les vormt de ideale voorbereiding voor ene uitstapje in de buurt van de school.