Lesfiches

Lesfiche Zichtbaarheid

Hier vind je de lesfiche 'Zichtbaarheid'. Bij de lesfiche hoort ook een werkblad, een foto van Tom De Cock, een krantenartikel en een filmpje.

Deze les is ideaal om te geven in de donkere maanden november en december. Veel leerlingen in het secundair onderwijs vinden het dragen van een fluohesje absoluut niet ‘cool’. Maar uit recente cijfers blijkt dat zichtbaar zijn in het verkeer essentieel is. Deze les kan hen motiveren om iets te doen aan hun 'zichtbaarheid'..

Foto bij lesfiche Zichtbaarheid

Hier vind je de foto van Tom De Cock. Die hoort bij de lesfiche Zichtbaarheid. Er is ook nog een werkblad, een krantenartikel en een filmpje.

• Secundair Onderwijs

Krantenartikel bij lesfiche Zichtbaarheid

Hier vind je het krantenartikel dat bij de les Zichtbaarheid hoort. Naast de lesfiche is er ook nog een werkblad, een foto en een filmpje.

Werkblad bij lesfiche Zichtbaarheid

Hier vind je het werkblad voor de les rond Zichtbaarheid. Er is naast de lesfiche ook nog een foto, een krantenartikel en een filmpje.

• Secundair onderwijs - 1ste graad

Dode hoek: poster (bijlage 3)

Een leuke poster met de drie belangrijkste regels voor fietsers in de buurt van een vrachtwagen. Deze poster hoort als bijlage bij de lesfiche dode hoek, maar kan ook afzonderlijk gebruikt worden.

• Lager onderwijs - 3de graad

Dode hoek: situatieprenten (bijlage 2)

Bijlage bij de lesfiche 'Dode hoek': 8 foto's waarop realistische verkeerssituaties met fietsers staan afgebeeld. De leerlingen bespreken elke situatie, beoordelen het gedrag van de fietser(s) en geven suggesties om de onveilige situaties veiliger te maken of te vermijden.

• Lager onderwijs - 3de graad

Dode hoek: werkblad (bijlage 1)

Dode hoek

Met behulp van situatieprenten leren de leerlingen dat ze als fietser altijd ACHTER een vrachtwagen moeten blijven.
Ze begrijpen waarom de aandacht van een vrachtwagenbestuurder verdeeld is en houden hiermee rekening in het verkeer.
Opgelet: bij deze lesfiche horen 3 bijlagen: 'werkblad', 'Situatieprenten' en 'Poster dode hoek'.

Zichtbaarheid en helmdracht

Je leerlingen weten waarschijnlijk al dat een fluohesje ervoor zorgt dat ze beter zichtbaar zijn. Vaak weten ze nog niet wat het verschil is tussen fluorescerend en retroreflecterend en wat hun exacte functies zijn. Tijdens deze les ontdekken ze het zelf.

Zichtbaarheid en helmdracht

• Lager onderwijs - 2de graad